• (068) 861 81 02
  • (099) 472 42 58
зворотній дзвінок
  • dozdorovya@gmail.com
  • Пн-Пт з 10.00 до 18.00
    Сб та Нд 10.00 до 16.00

Аспірин, як засіб профілактики, небезпечний для здоров'я

Вчені розвіяли міф про користь аспірину.

  Прийом ацетилсаліцилової кислоти в профілактичних цілях може бути небезпечний для організму здорових людей.

  Щодня приймати аспірин для профілактики серцево-судинних захворювань радять багато медиків по всьому світу.  Однак останнє дослідження показало, що це може завдати значної шкоди здоров'ю.

  У здорових аспірин викликає кровотечу і рак.

 Як відомо, вживання ацетилсаліцилової кислоти сприяє розрідженню крові.  Перші дослідження в 1970-х роках показали, що в деяких випадках він може стати профілактикою серцевих нападів і збільшити виживання при інсульті.

  Невеликі дози аспірину можуть допомогти при вже існуючих серцево-судинних захворюваннях і знизити ризик повторних інфарктів і інсультів.

  Тому аспірин став популярним серед тих, хто не страждає від хвороб серця, але побоюються їх розвитку.  Багато людей, як літні, так і молоді, вживають його в профілактичних цілях, не радячись з лікарями.

  Австралійські вчені з Університету Монаша в Мельбурні разом з колегами з Національного інституту з проблем старіння США вирішили з'ясувати, як аспірин впливає на здорових людей.  Результати дослідження опубліковані в журналі New England Journal of Medicine.

  У дослідженні взяли участь близько 20 тисяч осіб різних рас і національностей.  Вони були старше 65 років.  Протягом п'яти років частина з них приймала 100 міліграмів аспірину, а інші отримували плацебо.

  Вчені прийшли до висновку, що аспірин ніяк не впливав на ризик розвитку інфаркту або інсульту, деменції та фізичної інвалідності у здорових людей.

  З'ясувалося, що ті,хто приймав аспірин, частіше вмирали від онкологічних захворювань, найчастіше від раку кишечника.  Хоча частота їх виникнення не змінилася, смертність при цьому зросла.  Автори роботи припускають, що це може бути пов'язано з ростом числа кровотеч.

  Важливо.  Це дослідження не скасовує той факт, що аспірин корисний людям,які вже пережили інфаркт і інсульт або ж мають високий ризик їх розвитку.

  Результати стосуються лише тих, хто п'є аспірин в профілактичних цілях, маючи при цьому відносно здорову серцево-судинну систему.  Тим же, хто зіткнувся з інфарктом або інсультом, аспірин дійсно необхідний для розрідження крові.  Або потрібні препарати, аналогічні за дією, але без аспірину.

 "Ці знахідки допоможуть багатьом лікарям, які вже давно сумніваються, чи рекомендувати аспірин здоровим пацієнтам", - говорить професор Джон Макніл з австралійського Університету Монаша.

  Професор Пітер Ротуелл з Оксфордського університету вважає, що результати дослідження цілком однозначні.  "Приймати аспірин, якщо ви здорові і не переносили інфаркт, практично марно. Таким чином, самостійно приймати аспірин без припису лікаря я не рекомендую", - сказав він.

  Кардіосіл - препарат на травах, розріджує кров, покращує кровообіг.