• (068) 861 81 02
  • (099) 472 42 58
зворотній дзвінок
  • dozdorovya@gmail.com
  • Пн-Пт з 10.00 до 18.00
    Сб та Нд 10.00 до 16.00

ЩО ТАКЕ ІМУННА СИСТЕМА

 Імунна система - це сукупність органів, тканин і клітин, робота яких спрямована безпосередньо на захист організму від різних захворювань і на винищення вже потрапивших в організм чужорідних речовин.


 Дана система є перешкодою на шляху інфекцій (бактеріальних, вірусних, грибкових).  Коли ж в роботі імунної системи відбувається збій, то ймовірність розвитку інфекцій зростає, це також призводить до розвитку аутоімунних захворювань, в тому числі розсіяного склерозу.

 Органи, що входять в імунну систему людини: лімфатичні залози (вузли), мигдалини, вилочкова залоза (тимус), кістковий мозок, селезінка та  лімфоїдні утворення кишки(Пейєрові бляшки).  Головну роль грає складна система циркуляції, яка складається з лімфатичних проток ,які з'єднують лімфатичні вузли.


Органи імунної системи людини

  Лімфатичний вузол - це утворення з м'яких тканин, має овальну форму і розміром 0,2 - 1,0 см, в якому міститься велика кількість лімфоцитів.

 Мигдалини - це маленькі скупчення лімфоїдної тканини, розташовуються з двох сторін глотки.

  Селезінка - зовні дуже схожий на великий лімфатичний вузол.  Функції у селезінки різноманітні, це і фільтр для крові, сховище для клітин крові, продукції лімфоцитів.  Саме в селезінці старі і неповноцінні клітини крові руйнуються.  Розташовується селезінка в районі живота під лівим підребер'ям близько шлунка.

  Вилочкова залоза (тимус) - розташовується даний орган за грудиною.  Лімфоїдні клітини в тимусі розмножуються і «вчаться».  У дітей і людей молодого віку тимус активний, чим людина старша, тим тимус стає менш активний і зменшується в розмірі.

  Кістковий мозок - це м'яка губчаста тканина, розташована всередині трубчастих і плоских кісток.  Головне завдання кісткового мозку це продукція клітин крові: лейкоцитів, еритроцитів, тромбоцитів.

  Пейєрові бляшки - це зосередження лімфоїдної тканини в стінці кишечника.  Головну роль грає система циркуляції, що складається з лімфатичних проток, які з'єднують лімфатичні вузли і транспортують лімфатичну рідину.

  Лімфатична рідина (лімфа) - це рідина без кольору, що протікає по лімфатичних судинах, в ній міститься багато лімфоцитів - білих кров'яних тілець, які беруть участь у захисті організму від хвороб.

  Лімфоцити - це образно кажучи «солдати» імунної системи, саме вони відповідають за знищення чужорідних організмів або хворих клітин (інфікованих, пухлинних і т.п.).  Найважливіші види лімфоцитів (В-лімфоцити і Т-лімфоцити) -  вони працюють разом з іншими імунними клітинами і не дозволяють вторгнутися в організм чужорідним субстанціям (інфекції, чужорідні білки і т.п.).На першому етапі організм «вчить» Т- лімфоцити відрізняти сторонні білки від нормальних (своїх) білків організму.  Цей процес навчання проводиться в вилочковій залозі (тимусі) в дитячому віці, так як в цьому віці тимус найбільш активний.  Далі людина досягає підліткового віку і тимус зменшується в розмірі і втрачає свою активність.

 

 Цікавий факт, що при багатьох аутоімунних захворюваннях, і при розсіяному склерозі так само, імунна система не дізнається здорових клітин і тканин організму, а відноситься до них як до чужорідних, починає атакувати їх і руйнувати.

 

  Роль імунної системи людини

 Імунна система з'явилася разом з багатоклітинними організмами і розвивалася як помічник їх виживання.  Вона з'єднує органи і тканини, які гарантують захист організму від генетично чужорідних клітин і речовин, які надходять з навколишнього середовища.  За організації та механізмам функціонування вона подібна до нервової системи.

  Обидві системи представлені центральними і периферичними органами, здатними реагувати на різні сигнали, мають велику кількість рецепторних структур, специфічну пам'ять.

  До центральних органів імунної системи відносять червоний кістковий мозок, до периферичних - лімфатичні вузли, селезінку, мигдалини, апендикс.

  Центральне місце серед клітин імунної системи займають різні лімфоцити.  При контакті з чужорідними тілами при їх допомозі імунна система здатна забезпечити різні форми імунної відповіді: утворення специфічних антитіл крові, утворення різних видів лімфоцитів.

 

 Робота імунної системи

  Імунна система сформувалася за довгі роки еволюції людини і діє як добре налагоджений механізм, і допомагає боротися з хворобами і шкідливим впливом навколишнього середовища.  В її завдання входить розпізнавати, руйнувати і виводити з організму як проникаючі ззовні чужорідні агенти,так і ті, що утворюються в самому організмі продукти розпаду (при інфекційно-запальних процесах), а також патологічно змінені клітини.

  Імунна система здатна розпізнати безліч «чужаків».  Серед них віруси, бактерії, отруйні речовини рослинного або тваринного походження, найпростіші, гриби, алергени.  До їх числа вона відносить і ті клітини власного організму, які перетворилися в ракові і тому стали «ворогами»  власного організму.  Головна її мета - забезпечити захист від усіх цих «чужинців» і зберегти цілісність внутрішнього середовища організму, його біологічну індивідуальність.

  Як відбувається розпізнавання «ворогів»?  Цей процес йде на генному рівні.  Справа в тому, що кожна клітина несе свою, притаманну тільки цій людині генетичну інформацію (можна назвати її міткою).Її-то імунна система і аналізує, коли виявляє проникнення в організм або зміни в ньому.  Якщо інформація збігається (мітка в наявності), значить - свій, якщо не збігається (мітка відсутня) - чужий.

  В імунології чужорідні агенти прийнято називати антигенами.  Коли імунна система виявляє їх, відразу включаються захисні механізми і проти «чужака» починається боротьба.  Причому для знищення кожного конкретного антигену організм виробляє специфічні клітини, їх називають антитіла.  Вони підходять до антигенів, як ключ до замку.  Антитіла зв'язуються з антигеном і ліквідують його - так організм бореться із захворюванням.

 

  Алергічні реакції

  Однією з імунних реакцій є алергія - стан підвищення реагування організму на алергени.  Алергени - це речовини або предмети, які сприяють появі алергічної реакції в організмі.  Їх ділять на внутрішні і зовнішні.

  До зовнішніх алергенів відносять деякі харчові продукти (яйця, шоколад, цитрусові), різні хімічні речовини (духи, дезодоранти), ліки.

  Внутрішні алергени - власні тканини організму, зазвичай зі зміненими властивостями. Наприклад, при опіках організм сприймає мертві тканини, як чужорідні і створює для них антитіла.  Такі ж реакції можуть статися при укусах бджіл, джмелів, інших комах. Алергічні реакції розвиваються бурхливо або послідовно.  Коли алерген діє на організм вперше, то виробляються і нагромаджуються антитіла з підвищеною чутливістю до нього. При повторному попаданні цього алергену в організм виходить алергічна реакція, наприклад з'являється висипання на шкірі, різні пухлини.