• (068) 861 81 02
  • (099) 472 42 58
зворотній дзвінок
  • dozdorovya@gmail.com
  • Пн-Пт з 10.00 до 18.00
    Сб та Нд 10.00 до 16.00

ВИХІД ІЗ ЗОНИ КОМФОРТУ: ЩО ЦЕ ЗА МІСЦЕ І НАВІЩО ЙОГО ПОКИДАТИ


  Поміняти роботу, вивчити іноземну мову, здійснити мрію — все це звучить досить заманливо... Але як тільки заходить мова про конкретні дії, знаходиться мільйон відмовок, чому цього робити не варто, або чому куди ефективніше буде зайнятися цим трохи пізніше (читай ніколи).

 Вийти з зони комфорту не так легко, як може здатися на перший погляд, пише Fire in spire.


 Так що ж таке зона комфорту і навіщо її залишати?

 Багато хто помиляється, думаючи, що зона комфорту — це місце, де дійсно добре. Це далеко не так. Це коло обов'язків і досвіду, до яких ми звикли і їх виконання не викликає гострих негативних емоцій. До чого звик, то й комфортно.

 Це добре простежується у людей старшого покоління. Незважаючи на вмовляння онуків, що новий пристрій/меблі/одяг набагато краще свого застарілого попередника, стара м'ясорубка, скрипучий диван і розношені штани залишаються на своїх місцях. Ну і нехай пружина стирчить, а ручка відвалюється, до цього вже пристосувалися і навіть вбачають в цьому певний шарм.

 І навпаки, в дитинстві і в юності в нашому житті є безліч зовнішніх стимулів, які просто-таки змушують змінюватися і рости над собою. Саме тіло підштовхує до дії, пропонуючи нові можливості та бажання. Вчителі, батьки, однолітки підкидають завдання і щоденні виклики, з якими доводиться справлятися. Але ось диплом вже на руках, знайдено добротне робоче місце, справляєшся з обов'язками, зарплати вистачає на життя, і начальник начебто не дуже строгий. Можна розслабитися? Як би не так!


 Навіщо виходити із зони комфорту?

 Уявіть собі ситуацію, якщо б ви ніколи не робили те, що змушує вас хвилюватися? Де б ви були зараз? Швидше за все ви б ніколи не закінчили школи, не отримали жодної роботи, і не сходили на побачення! Прийняття викликів, ось що змушує серце битися частіше, але це також і вихід із зони комфорту. Навіщо це потрібно робити? Подумайте, як це здорово, коли речі, які раніше наганяли жах, стають цілком нормальними, а то і дуже навіть приємними!

 Зона комфорту визначається особистими переконаннями про те, що ми можемо і чого не можемо зробити. Якщо власними зусиллями не збільшувати її межі, ми свідомо позбавляємо себе незліченних можливостей за її межами. І навіть більше того, з часом ми втрачаємо вже напрацьовані навички. Відсутність розвитку — прямий шлях до деградації.

 

Як зрозуміти, що ви застрягли в зоні комфорту?

 Дуже легко. Якщо будь-яке нове завдання, незнайома ситуація і навіть думки про них викликають тривожний стан і страх, пора пакувати свої речі і вирушати в дорогу.

 Кого не лякають зміни, скажіть ви? Насправді реакція на новий виток у житті може бути абсолютно різною. Діти щодня стикаються з чимось новим, тому їх звичайна реакція — це інтерес і справжній ажіотаж. Застряглі ж в зоні комфорту люди, що зависають в деструктивній емоції страху і діють під її впливом. Подальші сценарії поведінки: "я в будиночку", злість і протест "ну чому я?", опір, ігнорування і втеча. Але єдина конструктивна поведінка в даній ситуації — прийняття і адаптація. Насправді, своя зона комфорту існує у кожного, питання тільки в тому, скільки зусиль ви докладаєте для розширення її кордонів.

 

Вимірюємо межі своєї зони комфорту

 Якщо б ми могли візуально побачити її, відчути, швидше за все мотивації до дії додалося б  у кожного. Спробуємо включити уяву. Уявіть собі яким величезним є цей світ, скільки всього цікавого в ньому. А тепер намалюйте в своїй фантазії яку частину його ви освоїли? Обмежилися межами одного міста або навіть декількох районів? З мільярдів людей на планеті спілкуєтеся з кількома десятками? З усіх мов світу знаєте тільки рідну? Навіщо себе так обкрадати?

  

У 2012 році Маркус Тейлор презентував невеликий тест для визначення меж зони комфорту. Це дуже зручний і простий інструмент для розуміння своєї відправної точки і визначення напрямків руху. Дослідження результатів показали, що люди з більш широкою зоною комфорту не тільки були більш успішними у фінансовому плані, але також проживали більш яскраве і цікаве життя.

  

Як вийти із зони комфорту!

 Складіть список того, чого ви боїтеся і уникаєте. Про що давно мріяли, але відкладали. Потрудіться і напишіть не менше 100! Наприклад: публічні виступи, знайомства, новий програмний продукт.

 І трансформувати його в завдання, які хочете досягти. Наприклад: впевнено триматися на людях, завести відносини, отримати нову роботу.

 Далі формуємо план дій і ставимо конкретні терміни їх досягнення. Важливо бути реалістичним і послідовним.

 Діємо! Якщо ваші страхи і невпевненість в собі поки що не дозволяють вам зрушити з місця, спробуйте трансформувати їх у гру.

 Пам'ятайте, якщо ви хочете отримати те, чого у вас ніколи не було, вам необхідно зробити те, що ви до цього ніколи не робили.