• (068) 861 81 02
  • (099) 472 42 58
зворотній дзвінок
  • dozdorovya@gmail.com
  • Пн-Пт з 10.00 до 18.00
    Сб та Нд 10.00 до 16.00

Алкоголізм ознаки і стадії


   Алкоголізм - хронічне захворювання, обумовлене систематичним зловживанням спиртними напоями;  проявляється в постійній чи періодичній потребі в сп'янінні, розладом психічної діяльності, соматичними і неврологічними порушеннями, зниженням працездатності, втратою соціальних зв'язків, деградацією особистості.  Провідною ознакою хвороби,яка вкрай ускладнює лікування, є заперечення хворим своєї хворобливої пристрасті.

   Тому першою лікувальною метою є переконання пацієнта і роз'яснення суті хвороби, методів лікування.  Для цієї мети краще використовувати роз'яснення або питання, уточнюючі характер захворювання, наприклад, з проханням роз'яснити, таку звичну поведінку: «Як розцінити запій, знижену працездатність, ослаблену потенцію ... або небажання допомагати в домашніх справах, а також такий симптом як порушення контролю над дозою  випитого? » .Закидати, влаштовувати скандали - це малоефективний прийом.  Необхідно щодня нагадувати про необхідність лікування і застосування протиалкогольних препаратів.  Найчастіше хворий не вважає себе таким і відмовляється звертатися до лікаря - нарколога.  У цих випадках необхідно переконати хворого почати вживання протиалкогольних препаратів, що знижують ризик рецидивів і гальмують розвиток хвороби та полегшують процес відвикання від алкоголю при самостійній відмові від спиртного.

   Для роз'яснення можна використовувати тест 10 пальців (дивіться нижче).  Особливо на тлі хронічної абстиненції, поганого самопочуття і патологічного потягу до алкоголю.  Ефективним також буде візит до лікаря УЗД, коли хворому роз'яснять стан його печінки, підшлункової залози та інших внутрішніх органів, уражених алкоголем.

   Друга мета полягає в запобіганні зриву і своєчасному початку підтримуючої терапії в ситуаціях нестійкості до стресу з образою, злістю;  депресії;  появи знову посиленого потягу до алкоголю.  В цьому випадку знову таки будуть ефективні комплексні протиалкогольні препарати, які при регулярному застосуванні допоможуть впоратися з цими симптомами і запобігти розвитку хвороби.

   Якщо хворобу не лікувати, то наростає її тяжкість, тому слід розповідати про стадії алкогольної залежності.


  Стадії і їх критерії.

   Перша стадія.  Зникає блювота при вираженому алкогольному сп'янінні.  Знижується або зникає кількісний контроль, що призводить до вживання великих і навіть токсичних доз алкоголю (глибокі розлади свідомості і виражена інтоксикація).  З'являються алкогольні палімпсести - порушення спогадів на окремі епізоди напередодні. Підвищується толерантність і необхідність прийняття великих доз для звичного рівня сп'яніння.  Відбувається зсув від епізодичного до систематичного вживання.  Можливість вживання кілька разів на тиждень у великих дозах без відрази.  Починає формуватися алкогольний абстинентний (похмільний) синдром, коли вживання невеликих доз алкоголю на наступний день повністю знімає соматичні та психічні порушення (до цього алкоголь лише посилював інтоксикацію).

 

  Друга стадія.  Починається вживання алкоголю в колі випадкових людей або поодинці.  Гостра алкогольна інтоксикація супроводжується дратівливістю, настирливістю, невдоволенням, легко переходить в злість і супроводжуються агресією.  Зникає або значно зменшується розлад мови і порушення рухової координації при сп'янінні.  Підвищена рухливість і відсутня сонливість.  Висока толерантність (переносимість доз) до алкоголю і амнестичні форми сп'яніння (не пам'ятає, що з ним було при сп'янінні).

   З'являється постійне вживання алкоголю, що триває місяцями або починаються запої.

  Остаточно формується абстинентний синдром, який присутній обов'язково, але в різних рівнях прояву.

   Початкові прояви абстиненції проявляються вазомоторними вегетативними порушеннями: гіперемія обличчя, ін'єкція склер, тахікардія, артеріальна гіпертензія або хворобливі відчуття в серці, головний біль, пітливість, мерзлякуватість, великомасштабний тремор кінцівок і тіла.  Можуть бути болі в м'язах і суглобах.  Характерні диспепсичні розлади: сухість і неприємний смак у роті, спрага, зниження апетиту, нудота, блювота, проноси, болі у животі.  Можливі постабстинентні прояви: розбитість, слабкість, порушення сну.  Формується депресія.  При лікуванні часто бувають загострення (рецидиви), тому важливо протирецидивне (що страхує) і підтримуюча терапія.

   Виражений абстинентний синдром - це показник розвитку захворювання, він проявляється посиленням фізичних компонентів абстиненції і приєднанням симптома порушення психіки.  Змінюється настрій, з'являється лякливість, тривожність, легко виникає страх, потім посилюється підозрілість і суб'єктивна інтерпретація слів і поведінки інших (нав'язливі або бредоподібні ідеї).  Розвивається депресивна самооцінка, яка посилюється в постабстинентний період.  Порушується сон, він поверхневий з частими пробудженнями, кошмарами, а також відсутністю почуття відпочинку вранці.  Тематика снів авантюрно-детективна або професійна, але гротескна або страшна.  З'являються необгрунтовані ревнощі.Психічні порушення при вираженій стадії переважають над соматичними (фізичними), що говорить про черговий виток посилення захворювання.  Посилюється інтенсивність і різноманітність абстиненції, що проявляється частотою прийому алкоголю (від у ранкового до денного прийому для похмілля).  Максимальні абстинентні прояви на 3-4-й день, коли алкогольний потяг досягає вітального (життєвого) рівня, які проявляються порушенням дихання, апетиту і вираженою спрагою ».

   Третя стадія є малоперспективною для лікування, тому що  значно страждає психіка, людина втрачає моральні норми і весь спосіб життя спрямований лише на одне - випити.  Тяга до алкоголю - нездоланна, нав'язливі дії.  При цьому переносимість алкоголю зменшується.  Значно погіршується здоров'я - печінка, серце, мозок працюють менше ніж на третину.  Часто виникають психотичні епізоди.  Критичність до хвороби відсутня.  Допомагає лише постійна підтримуюча терапія.

  Важливо почати лікування вчасно.

   Для лікування фізичного компонента залежності застосовуються різні препарати і методи психотерапії, кодування.  На початковому етапі для очищення організму від алкогольних токсинів застосовується препарат «АЛКО-ГОН»Цей препарат застосовується як "швидка допомога" при перериванні запоїв, та їх  профілактики.

 Надалі застосовується препарат «АЛКОФАМ» з комплексной антидепресивной та протиалкогольной дієй..

   Застосування: 2 таблетки 3рази на день.  Базовий курс до 3-х місяців.  Для противорецидивного профілактичного лікування - по 10-14 днів 3 рази на рік.  При сильних порушеннях функцій вегетативної нервової системи, звичкою розслаблятися за допомогою алкоголю і безсонні додатково призначається фітопрепарат «СЕДАНОВ».

  В такому випадку схема лікування виглядає таким чином: «АЛКОФАРМ» приймається вранці, вдень і ввечері (до вечері) по (2-3 табл.), «Седанов» - після вечері на ніч (по 2 табл.).  При астенії, ослабленні імунітету, занепаді розумової і фізичної працездатності, зниженні потенції додатково призначається фітопрепарат «Трісил».  У цьому випадку разом з препаратом «АЛКОФАРМ» додатково приймається 1-2 таблетки «Трісил»- останній прийом за 6 годин до сну.

 

  Для відновлення функцій печінки рекомендується пройти місячний курс з фітопрепаратів "ЛІВОТОН"

    Пропоновані препарати мають комплексні дії і не мають побічних ефектів, тому можуть застосовуватися постійно з невеликими перервами (для зняття ефекту звикання).  Детальна система прийому описана в інструкціях на препарати.  Препарати очищають кров, відновлюють печінку і зменшують потребу в алкоголі.

  .10 питань тесту алкогольної залежності

    Інструкція: Якщо ви собі говорите «так» у відповідях на питання хоча б частково, загніть палець.

  1.Чи були у вашому житті випадки, коли ви випивали на самоті?

  2.Вам вдавалося стримувати свої обіцянки, дані рідним або собі  не пити 1-1,5 року, або ви порушували ці обіцянки?

  3. За останній рік хоч один раз доводилося вам починати свій ранок з випивки з будь-якого приводу: похмілля, нудьга, туга, участь у святі?

  4. Ви вживаєте алкогольні напої 1 раз в тиждень, 1 раз на місяць або частіше?  Тільки якщо ви вживаєте 1 раз в рік, тоді не потрібно загинати палець.

  5.Чи приводило  ваше пияцтво до тяжких наслідків на роботі, вдома або в вашому здоров'ї хоча б раз за останній рік?

  6. Чи траплялось вам на вечірці або в гостях шукати ще одну останню чарку, так як вам не вистачило?  Згадайте, ви при тості випиваєте все відразу або надпиває трохи?

  7. Чи траплялися у вас повні або часткові провали пам'яті при випивці або після неї?

  8. Чи доводилося вам пропускати роботу або навчання, не йти на запланову зустріч через сп'яніння або похмілля?

  9. Чи бували  у вас хоч іноді запої по1-2 дні або більше?  Чи траплялося вам на другий день після сильної випивки полегшувати стан пивом, вином або горілкою?

  10. Чи доводилося вам говорити собі або близьким, що ви і самі можете кинути пити, ось тільки пройде Новий Рік або зазначу день народження?

   ОЦІНКА ТЕСТА:

  перевірте, скільки пальців ви загнули.  Якщо більше 3-4-х,  ви потребуєте невідкладного лікування.  Якщо 6 і більше пальців, то швидкість хвороби дуже велика і ви наближаєтеся до загибелі.